FAQ

Design

Am o carte de vizita (tiparita) care imi place. O puteti folosi ca model pentru a realiza unele identice?
Depinde. Sunt mai multe aspecte ce trebuie considerate:

1 – Designul grafic. Simpla copiere (scanare) nu este suficienta pentru a obtine un rezultat de calitate. In acest sens, in majoritatea cazurilor suntem nevoiti sa refacem de la zero grafica modelului ceea ce poate implica unele limitari legate de reproducerea cu o cantitate rezonabila de munca a amanuntelor designului (sigle, efecte grafice, fonturi etc.). Anumite detalii grafice nu pot fi reproduse identic indiferent de volumul de munca (imagini foto, unele sigle s.a.)

2 РTipul hartiei. Hartiile si cartoanele pe care le utilizam sunt deja testate de firma noastra in vederea  compatibilitatatii cu metodele noastre de imprimare si finisare. Un nou tip de carton netestat inca in aceleasi conditii poate fi incompatibil cu tehnologiile pe care le utilizam.
De asemenea, acestea sunt disponibile in conditii rezonabile la importatorii din piata noastra, ceea ce ne permite sa le oferim in aceleasi conditii clientilor nostri. Un model nou de carton poate fi indisponibil pe piata noastra sau disponibil in conditii restrictive (cantitati mari de comanda, formate diferite ce pot implica pierderi de taiere etc.)

3- Tehnologiile de imprimare si finisare utilizate. Unele modele de carti de vizita, in special cele realizate in tari mai avansate, utilizeaza tehnologii mai avansate de imprimare si finisare (imprimarea in 8 culori, imprimarea prin sublimare, tehnologia letterpress, lacuire selectiva UV etc.), tehnologii ce se justifica economic in piete mai avansate cu un potential si exigente mai ridicate dar ce nu pot fi inca aplicate in tara noastra.

Am deja designul (in format electronic) al cartii de vizita. O puteti executa?
Da, cu anumite conditii:

1 – Formatul fisierul electronic:
РIdeal:  de tip vectorial cum ar fi .cdr (CorelDraw), .eps (Encapsulated Postscript), .ai (Adobe Illustrator) sau .pdf (Portable Document Format). Acest format permite orice prelucrari fara pierderi de calitate.
РAcceptabil: de tip bitmap cum ar fi .psd .png,.tif,  .jpg, .bmp, .gif. Este importamt sa aibe o rezolutie de minim 300dpi, recomandabil minim 600dpi.
– De evitat: formate de tip office cum ar f Word, PowerPoint, Paint etc.

2 – Formatul cartii de vizita. Formatul si mai ales raportul dintre latimea si inaltimea cartii de vizita trebuie sa fie identice cu cea ce se doreste a se executa, in special in caziul imaginilor de tip bitmap, unde este practic imposibil sa se ajusteze acest raport fara a deforma imaginea.

3 – Margini de taiere. Aici trebuie sa fim putin mai tehnici: in cazul in care orice element al graficii atinge marginea formatului finit, grafica trebuie sa aiba o dimensiune mai mare decat formatul finit cu circa 3-4mm pe fiecare latura (aceasta rezerva se numeste margine de taiere). Aceasta rezerva va fi eliminata la taiere iar rolul ei este acela de a masca imprecizia inerenta a pozitiei taierii relativ la imaginea tiparita. V-am plictisit, nu-i asa? Stim ca e complicat, de aceea am incercat sa v-o explicam vizual in imaginile de la pagina (www.printmania.ro/conditii-grafica-client/)

4 – Bitmap-uri la minim 300dpi: bitmapurile inglobate trebuie sa aibe o rezolutie de minim 300dpi, ideal 600dpi, pentru un rezultat de calitate.

5 – Evitarea elementelor grafice ce trebuie pozitionate cu precizie fata de margini. Aici ne cerem scuze dar trebuie sa va plictisim din nou cu aspectele tehnice: pozitia graficii imprimate relativ la marginile colii de hartie are o imprecizie inerenta tiparului digital de circa +/-1mm. Taierea pe ghilotina tipografica se face cu precize mare dar relativ la marginile colii, ceea ce inseamna nu se poate fi executata precis relativ la grafic imprimata pe hartie.
Pentru a compensa acesta limitare, in crearea design-ului cartii se recomanda evitarea elementelor grafice apropiate si paralele cu marginile cartii de vizita. In caz contrar, micile abateri inerente vor fi amplificate vizual generand un rezultat neprofesional. Exemplul tipic ar fi un chenar paralel cu marginile, amplasat aproape (1mm) fara de marginile cartii de vizita. In cazul unei imprecizii de 0,5mm la taiere, acest chenar va aparea ca fiind la 0,5mm fata de o margine si la 1,5mm fata de cealalta, devenind foarte evident si suparator.
O explicatie vizuala mai clara o gasiti in pagina: (www.printmania.ro/conditii-grafica-client/)
Atunci cand nu se poate evita paralelismul elementelor grafice cu marginile cartii de vizita, se recomanda pastrarea unei distante de circa 4mm fata de margini. Astfel efectul vizual cauzat de imprecizia mai sus mentionata va fi mult diminuat.

Tipar

Puteti executa mostre de carti de vizita?
Da, putem executa un cantitate de 10-20buc, pe cartonul dorit si grafica aleasa, pentru suma de 10 lei + TVA,. Aceasta nu include eventualele costuri de expeditie.

Puteti reproduce cu precizie o anumita culoare?
Pe scurt: depinde de gradul de precizie dorit.

Precizia reproducerii culorilor in imprimarea digitala este inferioara masinilor de tip offset (imprimarea tipografica clasica). Imprimarea digitala simuleaza culorile de tip Pantone prin combinarea in diverse proportii (determinate de calibrarea masinii) a celor 4 culori de baza (Cian, Magenta, Galben, Negru) in timp ce masinile de tipar offset pot tipari cu o culoarea de tip Pantone gata preparata. Solutia rezonabila: vom tipari o serie de nuante de culoare apropiate de culoarea Pantone dorita si dvs. trebuie sa apreciati daca vreuna din ele este suficient de asemanatoare.

In plus, numarul de culori ce pot fi afisate pe un ecran de monitor sau pe telefoane ori tablete este net superior celor ce pot fi reproduse prin tipar pe masinile digitale. De aceea nu toate culorile pe care le vedeti pe ecran pot fi reproduse identic pe hartie. In cazul in care aveti culori a caror redare precisa este importanta va recomandam sa veniti la sediul nostru unde puteti vedea un mostrar de culori standard Pantone comparat cu cel mai apropiat echivalent al acestora, asa cum pot fi reproduse de o masina de tipar digital. Astfel veti avea o imagine foarte clara si precisa a modului in care vor fi reproduse culorile importante pentru imaginea dvs.

Comanda

Puteti executa carti de vizita in regim de urgenta?
Pe scurt: NU. Suntem orientati catre calitate in toate operatiunile noastre si experienta ne-a aratat ca executia in regim de urgenta afecteaza calitatea executiei si a serviciilor oferite. Uneori cu titlul de exceptie, si in masura in care nu afecteaza termenele lucrarilor in curs, putem sa executam mai rapid o comanda specifica. Acest lucru va fi decis pentru fiecare caz in parte.
Dorim sa comandam o cantitate foarte mare de carti de vizita. Ne puteti oferi un pret mai bun decat cel prezentat pe site?
In majoritatea cazurilor, nu. Discounturile in functie de cantitati prezentate pe site-ul nostru, prezentate public, transparent si cinstit, fara “oferte bomba” ce au conditii speciale scrise microscopic sunt ceea ce va putem oferi in mod normal.
Suntem orientati catre calitate si nu catre volume. Putem discuta de conditii speciale in cazul proiectelor cu adevarat speciale.